Sluiten

Woonruimteverdeling – gezamenlijk of toch zelfstandig?

121 0

De afgelopen jaren is Zig gegroeid tot grootste leverancier van woonruimteverdeelsoftware van Nederland. Ik neem je mee in de verschuivingen en bewegingen binnen woonruimteverdeling en wat deze voor Zig teweeg hebben gebracht.

Woningmarktregio’s zorgden voor beweging

De afgelopen 2 jaar hebben er behoorlijk wat veranderingen binnen corporatieland plaatsgevonden. De verdeling van Nederland in woningmarktregio’s in 2016 zorgde bijvoorbeeld voor heel wat beweging in de markt. Voor veel woningcorporaties was dit een aanleiding om aan te sluiten bij een bestaand, regionaal woonruimteverdeelsysteem of om de krachten te bundelen met buurtcorporaties en gezamenlijk een nieuw systeem op te zetten. Gevolg? Bij Zig groeiden de bestaande regio’s als kool en ook nieuwe regio’s ontstonden waardoor we, zoals gezegd, de grootste leverancier van woonruimteverdeelsoftware van Nederland werden. Ook bij studentenhuisvesters is sprake van centralisatie. Zo werd in januari 2018 het studentenplatform ROOM.nl gelanceerd, Nederlands grootste aanbieder van studentenkamers.


Centralisatiebeleid en tegentrend

Hoewel het centralisatiebeleid van Blok richting de grotere woningmarktregio’s nog door lijkt te werken, zagen we in het afgelopen jaar ook een tegentrend in de markt. Verschillende corporaties besloten namelijk heel bewust om hun woonruimteverdeling zelfstandig te blijven doen. Zij vallen dan wel binnen een woningmarktregio, maar er is geen enkele verplichting om gezamenlijk één systeem te gebruiken. Zolang de vraag naar woningen in het eigen verzorgingsgebied hoog is, woningzoekenden de corporatie weten te vinden én er met een efficiënt systeem gewerkt wordt, kan dit natuurlijk een prima oplossing voor de corporatie zijn.


Flexibel en gebruiksvriendelijk

Zowel “gezamenlijke” als “zelfstandige” woonruimteverdeling bestaan broederlijk naast elkaar. De keus is uiteindelijk aan de woningcorporatie zelf. Daarom biedt Zig een woonruimtebemiddelingssysteem dat zowel gebruikt kan worden door regionale samenwerkingsverbanden als door individuele corporaties. Ook kunnen corporaties eenvoudig aansluiten bij het systeem of later weer uittreden. Wel zo flexibel én gebruiksvriendelijk.

Over de auteur
Laurens van den Brink - Accountmanager woonruimte-verdeelsystemen
Laurens van den Brink is Manager Woonruimtebemiddeling. Laurens houdt zich vooral bezig met het vraagstuk hoe woningcorporaties hun woningen nog sneller en efficiënter kunnen verdelen.
Blogs
12-02-2018
Laurens van den Brink
Ik neem je mee in de verschuivingen en bewegingen binnen woonruimteverdeling en wat deze voor Zig teweeg hebben gebracht.
Gaat over
Woonruimtebemiddeling
Laat je reactie achter:
Omhoog