Sluiten

Spraakherkenning: Wat is Siri en wat kan je met Siri?

121 0

Heb jij een iPhone? Dan heb je vast wel van Siri gehoord. Maar hoe goed ken je haar eigenlijk? Gebruik je deze innovatieve digitale assistent van Apple weleens? Of heb je eerlijk gezegd geen idee wat ze voor je kan betekenen en zie je haar liever verdwijnen? Tijd om onder die steen vandaan te komen en dit artikel te lezen waarin je antwoord krijgt op de vragen: Wat is Siri? En: Wat kan je met Siri? En voor de mensen die er geen zin meer in hebben: Hoe kan ik Siri uitschakelen?

Wat is Siri?

Siri is sinds oktober 2011 de digitale assistent van alle Apple-gebruikers. Het is een stukje software op alle devices van Apple zoals de iPhone, iPad, iPod en Macbook en nog steeds een van de meest bekende voorbeelden van spraakherkenning (overigens niet te verwarren met stemherkenning). Siri is de intelligente persoonlijke assistent die alle gebruikers van een Apple device helpt om dingen gedaan te krijgen. Zo kan je haar door middel van spraakherkenning de opdracht geven een bericht te versturen, telefoongesprekken te starten, je agenda te controleren of iets op te zoeken op Google.


Ruzie met Siri: Siri (niet) uitschakelen

Siri: You either love her or hate her. En dat is niet zonder reden. Mensen die niet weten wat ze met Siri kunnen of zelfs niet weten hoe ze haar – soms ongevraagde assistentie – uit kunnen schakelen, kunnen deze digitale assistent soms echt achter het behang plakken. Want hoe vervelend is het als ze op-popt terwijl je net iets op wilde zoeken, je uit frustratie begint te vloeken en Siri vervolgens ook nog eens doodleuk roept: ‘Sorry, I don’t understand what you just said.’ *Rolt met ogen*. Dus dat.

Herkenbaar? Tijd om je op weg te helpen en Siri óf goed te gebruiken óf niet te gebruiken (en dus uit te schakelen).

Zo zet je Siri aan

Besloten om Siri te gebruiken? Dan moet je Siri natuurlijk eerst even inschakelen (als dat nog niet het geval was). Ga daarvoor naar Instellingen > Siri > en zet het schuifje aan om Siri in te schakelen. Je kunt Siri gebruiken zonder de thuisknop in te hoeven drukken, maar door simpelweg ‘Hé, Siri’ te zeggen. Als je deze functie wil gebruiken, moet je onder dezelfde instelling ook ‘Sta ‘Hé Siri’ toe’ aanzetten.

 

Siri uitschakelen

Om Siri weer uit te zetten volg je dezelfde route: Instellingen > Siri > en zet het knopje van Siri uit. 

Wat kun je met Siri?

1. Je kunt Siri opdrachten geven 

Siri is de virtuele assistent van Apple. Je bedient haar door tegen haar te praten, spraakopdrachten dus. Dit kan je aan Siri vragen om te doen:

1. Maak een foto

2. Herinner mij om met de hond te wandelen om 7 uur

3. Bel ‘Zig Websoftware’ / Bel Zig Websoftware op speaker

4. Stuur bericht aan Zig Websoftware ‘Tot vanmiddag bij ons op kantoor’.

5. Of: Stuur Zig Websoftware een bericht. Siri zal vragen wat je wil verzenden.

6. Je kunt leestekens toevoegen als je een bericht inspreekt door te zeggen: ‘Hi Lynn komma tot vanmiddag bij Zig’.

7. Zet de timer op 5 minuten / Pauzeer de timer

8. Open LinkedIn

9. Maak me wakker om 7 uur morgenochtend

10. Facetime Zig Websoftware

2. Je kunt Siri vragen stellen

Siri is niet alleen heel goed in Googlen, maar van zichzelf ook intelligent. Je kunt haar vragen stellen als:

1. Hoe is het weer morgen?

2. Hoe laat is het in Hong Kong?

3. Waar is een goede goedkope plek om te eten hier in de buurt?

3. Je kunt Siri bellers laten aankondigen

De functie 'Kondig beller aan' is standaard uitgeschakeld, maar je kunt deze inschakelen via 'Instellingen' > 'Telefoon' > 'Kondig beller aan'. Als je wil, kun je alle bellers laten aankondigen, maar je kunt ook instellen dat bellers alleen worden aangekondigd als je een koptelefoon op hebt of in de auto zit.


5. Je kunt Siri op 2 manieren om assistentie vragen:

1. Houd de thuisknop ingedrukt tot Siri opent en stel dan de vraag.

2. Zeg: ‘Hé, Siri’ om Siri op te roepen en stel direct je vraag. Bijvoorbeeld: ‘Hé Siri, wat is het weerbericht?’.

 

4. De taal van Siri veranderen

Siri heeft een behoorlijke talenknobbel. Zo spreek ze niet alleen Engels en Nederlands, maar onder andere ook Japans, Mandarijns, Arabisch en Zweeds (wow!). Je kunt de taal van Apple’s Siri aanpassen bij 'Instellingen' > 'Siri' > 'Taal'. Kies vervolgens een taal uit de lijst. Vind je haar stem vervelend? Dan is er voor de Nederlanders ook nog een Vlaamse variant beschikbaar. Amai!


6. Je kunt lachen om Siri

Siri heeft ook zeker humor. Het heeft geen functie, maar het is wel leuk: De volgende vragen leveren hilarische antwoorden op:

Waarom heeft Apple jou gemaakt?

- Alleen om deze reden: om jouw leven makkelijker te maken, 

en leuker (oké, dat zijn dan eigenlijk twee redenen) -

Wat is de zin van het leven?

-Tot nu toe wijst alles op chocola -

 Siri ben je een man of vrouw?

-Ik ben geslachtloos. Net als cactussen. En bepaalde vissen -

 

Stemherkenning in reparatieverzoeken woningcorporaties

Spraakherkenning zoals Siri van Apple deze kent gaan we steeds meer zien in dagelijkse toepassingen. Ook bij Zig Websoftware zijn we bezig met de ontwikkelingen van spraakherkenning en de mogelijkheden op het gebied van spraak in digitale oplossingen voor woningcorporaties. Zo kunnen woningcorporaties haar huurders al bijna middels spraak een reparatieverzoek in laten dienen en duurt het niet lang meer voor zij ook op die manier de kennisbank kunnen raadplegen. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van spraakherkenning voor jouw woningcorporatie? Laat het ons weten of kom op 21 september 2017 langs op de stand van Zig Websoftware tijdens CorporatiePlein! Dan laten we je live alle mogelijkheden zien!

Aanmelden voor de kennissessie van Zig: 'De mogelijkheden van spraakherkenning voor jouw huurders en woningzoekenden' kan hier: www.zigwebsoftware.nl/inspiratie/bericht/corporatieplein-2017

Over de auteur
Roxanne Steijger - Marketing- en communicatiemedewerker
Roxanne Steijger is Manager Marketing en Communicatie. Interesses: Communicatie, Marketing, Journalistiek, Bloggen, Video & Social Media.
Blogs
08-09-2017
Roxanne Steijger
Blog: Spraakherkenning, wat is Siri en wat kan je met Siri?
Gaat over
2017 How to Klantcontact Portalen Trends Tools Zelfservice
Laat je reactie achter:
Omhoog