Sluiten

Spraakbesturing, zin of onzin?

121 0

De innovaties vliegen je, soms letterlijk (hallo drone), om de oren. Wat ik me als innovatiemanager bij al die innovaties vaak als eerste afvraag is “waarom”? Waarom is deze technologie in het leven geroepen, waarom moeten we hem gebruiken en voor welke business case is deze technologie de oplossing? Zo ook met spraakbesturing….

Grote merken zetten vol in op spraakbesturing

Naast telefoonassistenten zoals Siri (iPhone) of Google Assistant (Android) komen er ook steeds meer spraakgestuurde apparaten in huis. Grote bedrijven zijn bezig om hun producten momenteel (vlak voor kerst is cruciaal in Amerika!) te pushen op de markt. Een paar voorbeelden van de grote spelers in de markt:

En dit is nog maar het begin! Andere grote merken, waaronder Samsung en Microsoft, zetten ook vol in op deze technologie. Maar waaróm?

 

Google’s 4 elementen van goede AI

Onlangs deed Google uit de doeken wat zij zien als de 4 onderdelen van goede artificiële intelligentie (AI):

  1. Conversational/sensory – het kunnen voeren van een gesprek / sensors gebruiken om een conversatie te starten.
  2. Ambient/Multi device – Omringend, op elke moment, elke plaats, met elk device gelijk.
  3. Thoughtfully contextual – Gebruikmaken van meerdere factoren zoals ID, omgeving, tijdstip.
  4. Learn and adapt – Leer van het gedrag en pas je aan aan dat gedrag.

 

Conversatie is key!

Google noemt conversationele interacties als eerste onderdeel van succesvolle AI. Wat er bij AI en spraakbesturing gebeurt, is dat je de traditionele muis, toetsenbord en beeldscherm “vervangt” door veel de ‘natuurlijkere’ toepassingen van face-to-face gesprekken, namelijk (non-) verbale communicatie. Techniek buigt dan naar onze behoeften in plaats van andersom. En volgens mij ligt precies hierin het antwoord op de “waarom” van spraakbesturing!

 

Don't bend to technology, bend technology to your needs.

Jason Pontin, editor-in-chief of the MIT Technology Review.

 

Bovendien denk ik dat spraakgestuurde applicaties passen in de evolutie van hard- en software ontwikkelen. Als muis, toetsenbord en beeldscherm echt verdwijnen, moet er een goed alternatief zijn. En daar ben ik in mijn innovatielab bij Zig druk mee bezig!

 

Meer weten?

Word jij enthousiast van dit soort innovaties? En wil je meer weten over waar wij kansen zien voor woningcorporaties? Stuur me dan even een mail! Ik kom graag bij je langs om een presentatie te geven over innovaties voor woningcorporaties.
Jouw reactie over hoe jij over spraakbesturing denkt, lees ik graag hieronder. Zin of onzin? Zie je bijvoorbeeld kansen op het vlak van laaggeletterde woningzoekenden en/of huurders? Of zijn er andere gebieden waar je mogelijkheden ziet? 

Over de auteur
Menno Ouweneel - Innovatiemanager
Als innovatiemanager is Menno de personificatie van de "i" uit Zig. In zijn innovatielab houdt hij zich dagelijks bezig met de zin en onzin van nieuwe technologieën, nieuwe businessmodellen en dus in basis met verandering. Menno als persoon? Nieuwsgierig, enthousiast, meeslepend en één bak energie.
Blogs
20-10-2017
Menno Ouweneel
Wat ik me als innovatiemanager bij al die innovaties vaak als eerste afvraag is “waarom”? Waarom is deze technologie in het leven geroepen, waarom moeten we hem gebruiken en voor welke business case is deze technologie de oplossing?
Gaat over
Trends
Laat je reactie achter:
Omhoog